Home » Knowledge » ၀က္ေခါင္းသုပ္/ ၀က္နားရြက္သုပ္နည္း

၀က္ေခါင္းသုပ္/ ၀က္နားရြက္သုပ္နည္း

၀က္ေခါင္းသုပ္/ ၀က္နားရြက္သုပ္နည္း

<< Zawgyi ျဖင့္ ဖတ္ရန္ >>

(တပြဲစာအတြက္)

 

အခုု ၀က္ေခါင္းသုုပ္နည္းကေတာ့ နာမည္ၾကီးဆိုုင္တဆိုုင္ရဲ ့နည္းေလးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ နံနံပင္ကိုု ေရေႏြးေလးနဲ႕ အနည္းငယ္ေဖ်ာ္ျပီးမွျပန္သုုပ္ထားလိုု ့အနံ ့ ေမႊးေမႊးေလးနဲ ့စားလိုု ့ေကာင္းပါတယ္။ လုုပ္စားၾကည့္ေနာ္။

Image may contain: food

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

 

၁။ ၀က္နားရြက္သုပ္ အတြက္ဆိုလွ်င္ ၀က္နားရြက္ – ၁၀ သား (သို ့) ေပါင္၀က္မရွိတရွိ

၀က္ေခါင္းသုပ္အတြက္ဆိုလွ်င္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသား – ၁၅ က်ပ္သား (သို႕) ေပါင္၀က္ေက်ာ္ေက်ာ္

၂။ ၾကက္သြန္နီ – ၁ ျခမ္း

၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၂ မႊာ

၄။ နံနံပင္ – ၄ ပင္

၅။ ငရုတ္ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း

၆။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း

၇။ ေရေႏြး – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း

၈။ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံတပုံ

၉။ သၾကား (သို ့) အခ်ိဳမႈန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္

၁၀။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံတပုံ

၁၁။ သံပုရာသီး – တစိတ္

( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)

(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

 

ျပဳလုပ္နည္း

 

၁။ ၀က္နားရြက္ကို ေရေဆးသန္ ့စင္ျပီး ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံတပုံထည့္ရ်္ နူးလာေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ၀က္ေခါင္းအတြက္ဆိုုလွ်င္လဲ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသားကိုု သန္ ့စင္ျပီး ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံထည့္ရ်္ ျပဳတ္ပါ။ ျပဳတ္ျပီးသား အသားမ်ားကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။

၂။ ၾကက္သြန္နီ နွင့္ နံနံပင္ကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။

၃။ ပန္းကန္လုုံးတခုုထဲကိုု ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္ တ၀က္ကိုု ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေႏြး ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းကိုု ထည့္ပါ။ (အနံ ့ေမႊးလာပါလိမ့္မည္။)

၄။ ထိုုပန္းကန္လုုံးထဲကိုု ငရုုတ္ဆီ၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ သၾကား(သိုု ့) အခ်ိဳမႈန္ ့တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္လုုပ္ပါ။

၅။ ျပီးလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားေသာ အသားမ်ားျဖင့္ ေရာသုုပ္ပါ။ အသုုပ္အေပၚမွ က်န္ေသာ နံနံပင္ တ၀က္ကိုု ထည့္ပါ။ သံပုုရာသီးတစိတ္ကို ညွစ္ပါ။

၆။ အနံ ့ေမႊးေမႊးေလးနဲ ့စားလိုု ့အလြန္ေကာင္းတဲ့ ၀က္ေခါင္းသုုပ္ကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

 

 

 

<< Unicode ဖြင့် ဖတ်ရန် >>

(တပွဲစာအတွက်)

 

အခုု ဝက်ခေါင်းသုုပ်နည်းကတော့ နာမည်ကြီးဆိုုင်တဆိုုင်ရဲ ့နည်းလေးပါ။ ကြက်သွန်ဖြူ နှင့် နံနံပင်ကိုု ရေနွေးလေးနဲ့ အနည်းငယ်ဖျော်ပြီးမှပြန်သုုပ်ထားလိုု ့အနံ ့ မွှေးမွှေးလေးနဲ ့စားလိုု ့ကောင်းပါတယ်။ လုုပ်စားကြည့်နော်။

 

ပါဝင်သောပစ္စည်းများ

 

၁။ ဝက်နားရွက်သုပ် အတွက်ဆိုလျှင် ဝက်နားရွက် – ၁၀ သား (သို ့) ပေါင်ဝက်မရှိတရှိ

ဝက်ခေါင်းသုပ်အတွက်ဆိုလျှင် ကြိုက်နှစ်သက်ရာ အသား – ၁၅ ကျပ်သား (သို့) ပေါင်ဝက်ကျော်ကျော်

၂။ ကြက်သွန်နီ – ၁ ခြမ်း

၃။ ကြက်သွန်ဖြူ – ၂ မွှာ

၄။ နံနံပင် – ၄ ပင်

၅။ ငရုတ်ဆီ – ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း

၆။ ပဲငံပြာရည်အကျဲ – ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း

၇။ ရေနွေး – ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း

၈။ ပဲငံပြာရည် အပျစ် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတပုံ

၉။ သကြား (သို ့) အချိုမှုန် ့- လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ ဝက်

၁၀။ ဆား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတပုံ

၁၁။ သံပုရာသီး – တစိတ်

( ထမင်းစားဇွန်း = 1 tablespoon = 15 ml)

(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml)

 

ပြုလုပ်နည်း

 

၁။ ဝက်နားရွက်ကို ရေဆေးသန် ့စင်ပြီး ဆားလက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတပုံထည့်ရျ် နူးလာအောင်ပြုတ်ပါ။ ဝက်ခေါင်းအတွက်ဆိုုလျှင်လဲ ကြိုက်နှစ်သက်ရာ အသားကိုု သန် ့စင်ပြီး ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုုံတပုုံထည့်ရျ် ပြုတ်ပါ။ ပြုတ်ပြီးသား အသားများကိုု ပါးပါးလှီးထားပါ။

၂။ ကြက်သွန်နီ နှင့် နံနံပင်ကိုု ပါးပါးလှီးထားပါ။ ကြက်သွန်ဖြူကိုု ညက်နေအောင်ထောင်းထားပါ။

၃။ ပန်းကန်လုုံးတခုုထဲကိုု ထောင်းထားသော ကြက်သွန်ဖြူ နှင့် ပါးပါးလှီးထားသော နံနံပင် တဝက်ကိုု ထည့်ပါ။ ပြီးလျှင် ရေနွေး ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်းကိုု ထည့်ပါ။ (အနံ ့မွှေးလာပါလိမ့်မည်။)

၄။ ထိုုပန်းကန်လုုံးထဲကိုု ငရုုတ်ဆီ၊ ပဲငံပြာရည်အကျဲ၊ ပဲငံပြာရည်အပျစ်၊ သကြား(သိုု ့) အချိုမှုန် ့တိုု ့ကိုုထည့်ရျ် သမအောင်လုုပ်ပါ။

၅။ ပြီးလျှင် ပါးပါးလှီးထားသော အသားများဖြင့် ရောသုုပ်ပါ။ အသုုပ်အပေါ်မှ ကျန်သော နံနံပင် တဝက်ကိုု ထည့်ပါ။ သံပုုရာသီးတစိတ်ကို ညှစ်ပါ။

၆။ အနံ ့မွှေးမွှေးလေးနဲ ့စားလိုု ့အလွန်ကောင်းတဲ့ ဝက်ခေါင်းသုုပ်ကိုု သုုံးဆောင်နိုုင်ပါပြီ။

 

 

Source From Ei San Homemade Inspiration