Home » Gallery » Health » ကလီစာစားျခင္း၏ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားႏွင့္ ေဘးအႏၲရာယ္မ်ား …

ကလီစာစားျခင္း၏ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားႏွင့္ ေဘးအႏၲရာယ္မ်ား …

ကလီစာစားျခင္း၏ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားႏွင့္ ေဘးအႏၲရာယ္မ်ား …

<<< Zawgyi ၿဖင့္ဖတ္ရန္ >>>

ကလီစာမ်ားတြင္ အာဟာရဓာတ္မ်ား ပါဝင္ေသာ္လည္း စားသံုး ခ်ိန္တြင္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ရႏိုင္သည့္အျပင္ အခ်ိဳ႕ေသာအႏၲရာယ္ မ်ားလည္း ရွိႏိုင္သည္။

ကလီစာမ်ားတြင္ ဗီတာမင္ႏွင့္ အာဟာရဓာတ္အခ်ိဳ႕ ျမင့္မား စြာ ပါဝင္သည္။ သို႔ေသာ္ ေသခ်ာစြာ သန္႔စင္ျခင္းမရွိပါက အူမ်ား တြင္ အႏၲရာယ္ရွိေသာ ဗက္တီးရီးယားမ်ား ရွိႏိုင္သည္။ ထို႔အျပင္ ဦးေႏွာက္မ်ားမွတစ္ဆင့္ Mad Cow Disease ေခၚ အာ႐ံုေၾကာ စနစ္ ပ်က္ျပားေစေသာေရာဂါ ကူးစက္ႏိုင္ေျခရွိသည္။

ကလီစာမ်ားတြင္ ဗီတာမင္ဘီ၊ သံဓာတ္၊ ေဖာ့စပရပ္စ္၊ ေၾကး နီဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ဗီတာမင္ေအ၊ ဒီ၊ အီးႏွင့္ေကတို႔ ပါဝင္သည္။ ကလီစာမ်ားတြင္ အသည္းသည္ အာဟာရဓာတ္ အမ်ားဆံုး ပါဝင္ေသာ အစားအစာျဖစ္ၿပီး ဗီတာမင္ေအပမာဏ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္သည္။ အသည္းတြင္ ေဖာလစ္အက္စစ္၊ သံဓာတ္၊ ခ႐ုိမီယမ္၊ ေၾကးနီဓာတ္၊ သြပ္ဓာတ္တို႔ ပါဝင္သည္။

အာဟာရဓာတ္မ်ားႏွင့္ ပ႐ိုတိန္း ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ေသာ ေက်ာက္ကပ္မ်ားတြင္ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ပါဝင္သည္။ ဦးေႏွာက္တြင္လည္း အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္စစ္၊ အာဟာရ ဓာတ္မ်ားႏွင့္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား ပါဝင္သည္။ ႏွလံုးတြင္ ဗီတာမင္ B2, B6 ႏွင့္ B12 တို႔ ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္ၿပီး သံဓာတ္၊ သြပ္ဓာတ္တို႔လည္း ႂကြယ္ဝသည္။ လွ်ာသည္ ကယ္လိုရီႏွင့္ ဖက္တီးအက္စစ္ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ ၿပီး သြပ္ဓာတ္၊ သံဓာတ္တို႔လည္း ပါဝင္ကာ အထူးသျဖင့္ ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္မ်ားအတြြက္ ေကာင္းေသာအစားအစာျဖစ္သည္။

သို႔ေသာ္ ကလီစာတြင္ ကိုလက္စထေရာႏွင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ မညီသည့္ အဆီမ်ား ျမင့္မားစြာ ပါဝင္သည္။ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ ေရာဂါရွိသူမ်ား ကလီစာမစားသင့္ေပ။ သို႔ေသာ္ ခႏၶာကိုယ္ထဲ ဝင္ ေရာက္လာသည့္ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို အသည္းႏွင့္ ေက်ာက္ ကပ္တို႔က ရွင္းလင္းေပးရသျဖင့္ ယင္းကလီစာမ်ားကို စားပါက အႏၲရာယ္ရွိႏိုင္သည္။ ထို႔အျပင္ က်န္းမာေသာ တိရစာၦန္မ်ားမွရ ေသာ ကလီစာမ်ားျဖစ္ရန္ႏွင့္ လတ္ဆတ္ရန္ အထူးလိုအပ္သည္။

<<< Unicode ဖွငျ့ဖတျရနျ >>>

ကလီစာမြားတှငျ အာဟာရဓာတျမြား ပါဝငျသောျလညျး စားသုံး ခြိနျတှငျ အကြိုးကြေးဇူးမြား ရနိုငျသညျ့အပွငျ အခြို့သောအန်တရာယျ မြားလညျး ရှိနိုငျသညျ။

ကလီစာမြားတှငျ ဗီတာမငျနှငျ့ အာဟာရဓာတျအခြို့ မွငျ့မား စှာ ပါဝငျသညျ။ သို့သောျ သခြောစှာ သနျ့စငျခွငျးမရှိပါက အူမြား တှငျ အန်တရာယျရှိသော ဗကျတီးရီးယားမြား ရှိနိုငျသညျ။ ထို့အပွငျ ဦးနှောကျမြားမှတစျဆငျ့ Mad Cow Disease ခေါျ အာရုံကွော စနစျ ပကြျပွားစသေောရောဂါ ကူးစကျနိုငျခွရှေိသညျ။

ကလီစာမြားတှငျ ဗီတာမငျဘီ၊ သံဓာတျ၊ ဖော့စပရပျစျ၊ ကွေး နီဓာတျ၊ မဂ်ဂနီဆီယမျ၊ ဗီတာမငျအေ၊ ဒီ၊ အီးနှငျ့ကတေို့ ပါဝငျသညျ။ ကလီစာမြားတှငျ အသညျးသညျ အာဟာရဓာတျ အမြားဆုံး ပါဝငျသော အစားအစာဖွစျပွီး ဗီတာမငျအပေမာဏ ကွှယျဝစှာ ပါဝငျသညျ။ အသညျးတှငျ ဖောလစျအကျစစျ၊ သံဓာတျ၊ ခရိုမီယမျ၊ ကွေးနီဓာတျ၊ သှပျဓာတျတို့ ပါဝငျသညျ။

အာဟာရဓာတျမြားနှငျ့ ပရိုတိနျး ကွှယျဝစှာ ပါဝငျသော ကြောကျကပျမြားတှငျ အိုမီဂါ-၃ ဖကျတီးအကျစစျ ပါဝငျသညျ။ ဦးနှောကျတှငျလညျး အိုမီဂါ-၃ ဖကျတီးအကျစစျ၊ အာဟာရ ဓာတျမြားနှငျ့ ဓာတျတိုးဆနျ့ကငြျပစ်စညျးမြား ပါဝငျသညျ။ နှလုံးတှငျ ဗီတာမငျ B2, B6 နှငျ့ B12 တို့ ကွှယျဝစှာပါဝငျပွီး သံဓာတျ၊ သှပျဓာတျတို့လညျး ကွှယျဝသညျ။ လြှာသညျ ကယျလိုရီနှငျ့ ဖကျတီးအကျစစျကွှယျဝစှာ ပါဝငျ ပွီး သှပျဓာတျ၊ သံဓာတျတို့လညျး ပါဝငျကာ အထူးသဖွငျ့ ကိုယျဝနျ ဆောငျမြားအတှှကျ ကောငျးသောအစားအစာဖွစျသညျ။

သို့သောျ ကလီစာတှငျ ကိုလကျစထရောနှငျ့ ကနြျးမာရေးနှငျ့ မညီသညျ့ အဆီမြား မွငျ့မားစှာ ပါဝငျသညျ။ အဆစျအမွစျရောငျ ရောဂါရှိသူမြား ကလီစာမစားသငျ့ပေ။ သို့သောျ ခန်ဓာကိုယျထဲ ဝငျ ရောကျလာသညျ့ အဆိပျအတောကျမြားကို အသညျးနှငျ့ ကြောကျ ကပျတို့က ရှငျးလငျးပေးရသဖွငျ့ ယငျးကလီစာမြားကို စားပါက အန်တရာယျရှိနိုငျသညျ။ ထို့အပွငျ ကနြျးမာသော တိရစ်ဆာနျမြားမှရ သော ကလီစာမြားဖွစျရနျနှငျ့ လတျဆတျရနျ အထူးလိုအပျသညျ။

Ref : Daily