Home » Knowledge » အရသာ လွ်ာလည္လြန္းတဲ့ အပ္မႈိအသားလုံး သံပုရာေပါင္းနည္း

အရသာ လွ်ာလည္လြန္းတဲ့ အပ္မႈိအသားလုံး သံပုရာေပါင္းနည္း

အရသာ လွ်ာလည္လြန္းတဲ့ အပ္မႈိအသားလုံး သံပုရာေပါင္းနည္း

<< Zawgyi ျဖင့္ ဖတ္ရန္ >>

အရသာ ရွယ္ပဲဆိုတာ ဒါမ်ိဳးဟင္းေလးပါ။ အပ္မႈိခ်ိဳခ်ိဳေလးေတြနဲ႔ အသားလုံးကို နည္းနည္းစပ္စပ္ေလးနဲ႔အရသာရွိေအာင္လုပ္ျပီး သံပုရာေပါင္းလုပ္ေတာ့ ဘာေျပာေကာင္းမလဲ။ အရမ္းစားေကာင္းေပါ့။ စားေကာင္းရုံပဲလားဆိုေတာ့လဲ အျမင္ေလးကလဲ လွေနေတာ့ ဧည့္သည္ေတြအတြက္လဲ ဟင္းအသစ္တမ်ိဳးရတာေပါ့ေနာ္။ လုပ္နည္းလား လြယ္ကူပါတယ္။ လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

Image may contain: food

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား

၁။ ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားေသာ ဝက္သား(သို႔) ၾကက္သား – ၂၅ က်ပ္သား (သို႔) ၁ ေပါင္

၂။ အပ္မႈိ – ၂၀၀ ဂရမ္ (၁ ထုပ္)

၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၆ မႊာ

၄။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ – ၆ ပင္

၅။ နံနံပင္ – ၁၀ ပင္

၆။ ရွမ္းနံနံ – ၅ ပင္

၇။ ငရုုတ္သီးစိမ္း – ၄ ေတာင့္

၈။ ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းခြဲ (သို႔) ၄ ဇြန္း

၉။ သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း

၁၀။ ငရုတ္ဆီ(ငရုတ္ေဆာ့) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း

၁၁။ ႏွမ္းဆီေမႊး – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံတပုံ

၁၂။ သံပုရာသီး – ၁လုံး

၁၃။ ၾကက္ဥ – ၁ လုံး

၁၄။ ေကာ္မႈန္႔ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း

၁၅။ ေရ – ၂ ခြက္

( ၁ ခြက္ = 240 ml = ရိုးရိုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္= ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)

( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)

( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

 

ျပဳလုုပ္နည္း

၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ မႊာ ႏွင္႔ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၂ ပင္တိုု႔ကိုု ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားပါ။ က်န္ေသာၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ မႊာ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ နံနံပင္၊ ရွမ္းနံနံ ႏွင့္ ငရုုတ္သီးစိမ္းတိုု႔ကိုုေရာရ်္ ညက္ေနေအာင္ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားပါ။

၂။ ဇလုုံတခုုထဲကိုု ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားေသာ အသားကိုုထည့္၊ ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ မႊာႏွင့္ ၾကက္သြန္ျမိတ္၂ ပင္၊ ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ႏွမ္းဆီေမႊး၊ ၾကက္ဥ ႏွင့္ ေကာ္မႈန္႔တို႔ကိုုထည့္ရ်္သမေအာင္နယ္ပါ။

၃။ အပ္မိႈကိုု အရင္းပိုုင္းေတြျဖတ္ျပီး ေရေဆးထားပါ။ ထိုု႔ေနာက္ အပ္မႈိေတြကိုု ၂၄ ပုုံ အညီအမ်ွခြဲထားပါ။ နယ္ထားေသာ အသားကိုုလဲ ၂၄ ပုုံခြဲထားပါ။

၄။ အသား တပုုံကိုု အျပားေလးအရင္လုုပ္ျပီး အပ္မိႈရဲ႔ အရင္းပိုုင္းမွာပတ္ျပီး အလုုံးေလးျဖစ္ေအာင္လုုပ္ပါ။ က်န္ေသာ အသားႏွင့္ အပ္မိႈကိုု အထက္ပါအတိုုင္းျပဳလုုပ္ပါ။

၅။ မကပ္ေသာ အိုုးထဲမွာ အပ္မႈိအသားလုုံးမ်ားကိုုစီထည့္၊ ေရထည့္၊ က်န္ေသာ ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ (သိုု႔) ၂ ဇြန္း ၊ သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သံပုုရာသီးတလုုံးမွ သံပုုရာရည္တိုု႔ကိုုထည့္ျပီး အဖုုံးအုုပ္ရ်္ ပြက္လာေအာင္တည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ အဖုုံးအုုပ္လ်က္အေနအထားျဖင့္ ၁၀ မိနစ္ေလာက္တည္ပါ။ မီးဖိုုေပၚကခ်ခါနီးတြင္ ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ နံနံပင္၊ ရွမ္းနံနံ ႏွင့္ ငရုုတ္သီးစိမ္းတိုု႔ကိုုထည့္၊ အေပါ့အငံျမည္းရ်္ မီးဖိုုေပၚကခ်ပါ။

၆။ ေမႊးၾကိဳင္ေနျပီးစားလိုု႔အလြန္ေကာင္းတဲ႔ အပ္မိႈအသားလုုံးသံပုုရာေပါင္းကိုု သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။

Image may contain: food

Image may contain: food

 

 

<< Unicode ဖြင့် ဖတ်ရန် >>

အရသာ ရှယ်ပဲဆိုတာ ဒါမျိုးဟင်းလေးပါ။ အပ်မှိုချိုချိုလေးတွေနဲ့ အသားလုံးကို နည်းနည်းစပ်စပ်လေးနဲ့အရသာရှိအောင်လုပ်ပြီး သံပုရာပေါင်းလုပ်တော့ ဘာပြောကောင်းမလဲ။ အရမ်းစားကောင်းပေါ့။ စားကောင်းရုံပဲလားဆိုတော့လဲ အမြင်လေးကလဲ လှနေတော့ ဧည့်သည်တွေအတွက်လဲ ဟင်းအသစ်တမျိုးရတာပေါ့နော်။ လုပ်နည်းလား လွယ်ကူပါတယ်။ လုပ်စားကြည့်ရအောင်နော်။

 

ပါဝင်သောပစ္စည်းများ

၁။ တောက်တောက်စဉ်းထားသော ဝက်သား(သို့) ကြက်သား – ၂၅ ကျပ်သား (သို့) ၁ ပေါင်

၂။ အပ်မှို – ၂၀၀ ဂရမ် (၁ ထုပ်)

၃။ ကြက်သွန်ဖြူ – ၆ မွှာ

၄။ ကြက်သွန်မြိတ် – ၆ ပင်

၅။ နံနံပင် – ၁၀ ပင်

၆။ ရှမ်းနံနံ – ၅ ပင်

၇။ ငရုုတ်သီးစိမ်း – ၄ တောင့်

၈။ ငါးငံပြာရည် – ထမင်းစားဇွန်း ၃ ဇွန်းခွဲ (သို့) ၄ ဇွန်း

၉။ သကြား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၃ ဇွန်း

၁၀။ ငရုတ်ဆီ(ငရုတ်ဆော့) – ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း

၁၁။ နှမ်းဆီမွှေး – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတပုံ

၁၂။ သံပုရာသီး – ၁လုံး

၁၃။ ကြက်ဥ – ၁ လုံး

၁၄။ ကော်မှုန့် – ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း

၁၅။ ရေ – ၂ ခွက်

( ၁ ခွက် = 240 ml = ရိုးရိုးကော်ဖီခွက် ၁ ခွက်= ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း)

( ထမင်းစားဇွန်း = 1 tablespoon = 15 ml)

( လက်ဖက်ရည်ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml)

 

ပြုလုုပ်နည်း

၁။ ကြက်သွန်ဖြူ ၃ မွှာ နှင့်ကြက်သွန်မြိတ် ၂ ပင်တိုု့ကိုု တောက်တောက်စဉ်းထားပါ။ ကျန်သောကြက်သွန်ဖြူ ၃ မွှာ၊ ကြက်သွန်မြိတ်၊ နံနံပင်၊ ရှမ်းနံနံ နှင့် ငရုုတ်သီးစိမ်းတိုု့ကိုုရောရျ် ညက်နေအောင်တောက်တောက်စဉ်းထားပါ။

၂။ ဇလုုံတခုုထဲကိုု တောက်တောက်စဉ်းထားသော အသားကိုုထည့်၊ တောက်တောက်စဉ်းထားသော ကြက်သွန်ဖြူ ၃ မွှာနှင့် ကြက်သွန်မြိတ်၂ ပင်၊ ငါးငံပြာရည် ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း၊ သကြား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ ဇွန်း၊ နှမ်းဆီမွှေး၊ ကြက်ဥ နှင့် ကော်မှုန့်တို့ကိုုထည့်ရျ်သမအောင်နယ်ပါ။

၃။ အပ်မှိုကိုု အရင်းပိုုင်းတွေဖြတ်ပြီး ရေဆေးထားပါ။ ထိုု့နောက် အပ်မှိုတွေကိုု ၂၄ ပုုံ အညီအမျှခွဲထားပါ။ နယ်ထားသော အသားကိုုလဲ ၂၄ ပုုံခွဲထားပါ။

၄။ အသား တပုုံကိုု အပြားလေးအရင်လုုပ်ပြီး အပ်မှိုရဲ့ အရင်းပိုုင်းမှာပတ်ပြီး အလုုံးလေးဖြစ်အောင်လုုပ်ပါ။ ကျန်သော အသားနှင့် အပ်မှိုကိုု အထက်ပါအတိုုင်းပြုလုုပ်ပါ။

၅။ မကပ်သော အိုုးထဲမှာ အပ်မှိုအသားလုုံးများကိုုစီထည့်၊ ရေထည့်၊ ကျန်သော ငါးငံပြာရည် ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်းခွဲ (သိုု့) ၂ ဇွန်း ၊ သကြား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း၊ သံပုုရာသီးတလုုံးမှ သံပုုရာရည်တိုု့ကိုုထည့်ပြီး အဖုုံးအုုပ်ရျ် ပွက်လာအောင်တည်ပါ။ ပွက်လာလျှင် အဖုုံးအုုပ်လျက်အနေအထားဖြင့် ၁၀ မိနစ်လောက်တည်ပါ။ မီးဖိုုပေါ်ကချခါနီးတွင် တောက်တောက်စဉ်းထားသော ကြက်သွန်ဖြူ၊ ကြက်သွန်မြိတ်၊ နံနံပင်၊ ရှမ်းနံနံ နှင့် ငရုုတ်သီးစိမ်းတိုု့ကိုုထည့်၊ အပေါ့အငံမြည်းရျ် မီးဖိုုပေါ်ကချပါ။

၆။ မွှေးကြိုင်နေပြီးစားလိုု့အလွန်ကောင်းတဲ့ အပ်မှိုအသားလုုံးသံပုုရာပေါင်းကိုု သုုံးဆောင်နိုုင်ပါပြီရှင်။

 

Source From Ei San Homemade Inspiration