Home » Knowledge » သီးစုံသာကူဟာလဝါ ျပဳလုပ္နည္း

သီးစုံသာကူဟာလဝါ ျပဳလုပ္နည္း

သီးစုံသာကူဟာလဝါ ျပဳလုပ္နည္း

<< Zawgyi ျဖင့္ ဖတ္ရန္ >>

ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြအၾကိဳက္ သာကူဟာလဝါေလးကို သီးစုံေလးနဲ႔ လုပ္ထားပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕အရသာကေတာ့ သီဟိုုဠ္ေစ႔ပါလို႔ ဆိမ္႔ေနသလို ဖရုံယိုပါလို႕ ခ်ိဳခ်ိဳေလးနဲ႔ အလြန္စားေကာင္းပါတယ္။ လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

Image may contain: food

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ အေသးဆုံး သာကူေစ့ – ၂ ခြက္
၂။ ေရ – ၃ ခြက္ (သို ့) ၇၂၀ မီလီလီတာ ml
၃။ အုန္းႏို ့- ၄၀၀ ml
၄။ ႏြားႏို ့- ၄၀၀ ml
၅။ သၾကား – ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
၆။ ေညာင္ေစးက်ေအာင္က်ိဳထားေသာ ၾကံသကာရည္ – ၁ ခြက္ (သို ့) ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း (ၾကံသကာကို အေရာင္ရင့္ရင့္ေလးဟာသံုးရင္ အေရာင္ပိုလွပါတယ္။)
၇။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၈။ ေထာပတ္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
၉။ ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
၁၀။ ဘိန္းေစ့ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
၁၁။ ျခစ္ထားေသာ အုုန္းသီးဖတ္ – ၁ ခြက္
၁၂။ Top သီဟိုုဠ္ေစ႔ – ၁ ခြက္
၁၃။ ဖရုုံယိုု – ၅ ခုု
(၁ခြက္ =240 ml = ရိုုးရိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 tablespoon= 15ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 teaspoon= 5 ml)

 

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ သာကူေစ့ကိုုေရေဆးျပီးေရစစ္ထားပါ။ Top သီဟိုုဠ္ေစ႔ကိုု အတုုံးအသးေလးေတြျဖစ္သြားေအာင္ အနည္းငယ္ေထာင္းေပးပါ။ ဖရုုံယိုုကိုု အတုုံးအေသးေလးေတြတုုံးထားပါ။
၂။ အိုုးၾကီးၾကီးတခုုထဲမွာ ေရ၊ အုုန္းႏိုု ့၊ႏြားႏိုု ့၊ဆား၊ ဆီတိုု ့ကိုုထည့္ျပီးပြက္လာေအာင္တည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ သာကူကိုုထည့္ရ်္ အဆက္မပ်က္ေမြွေပးပါ။
၃။ ေမႊေနျပီး ၃ မိနစ္ေလာက္ေနလွ်င္ သၾကား၊ ၾကံသကာရည္တိုု ့ကိုုထည့္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ေထာပတ္၊ Top သီဟိုုဠ္ေစ႔၊ အုုန္းသီးဖတ္တိုု႔ကိုု ထည့္ျပီး အဆက္မပ်က္ ဆီျပန္လာသည္အထိေမြွေပးပါ။
၄။ ဆီျပန္လာလွ်င္ ဘိန္းေစ့ႏွင္႔ ဖရုုံယိုုတိုု႔ကိုုထည့္ေမြွပါ။ (ဘိန္းေစ့ကိုုအေပၚကျဖဴးမည္ဆိုုလွ်င္ေတာ့ ေနာက္ဆုုံးဘန္းထဲကိုုထည့္ျပီးမွအေပၚကျဖဴးပါ။) ေရမက်န္ေတာ့ပဲ ဆီျပန္ျပီးလုုံးလာလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ရ်္ ဘန္းထဲထည့္အေအးခံပါ။

၅။ ေအးသြားလွ်င္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အရြယ္အစားလွီးရ်္ သုုံးေဆာင္ႏိုု္င္ပါျပီရွင္။

Image may contain: food

Image may contain: food

 

 

<< Unicode ဖြင့် ဖတ်ရန် >>

မြန်မာလူမျိုးတွေအကြိုက် သာကူဟာလဝါလေးကို သီးစုံလေးနဲ့ လုပ်ထားပါတယ်။ သူ့ရဲ့အရသာကတော့ သီဟိုုဠ်စေ့ပါလို့ ဆိမ့်နေသလို ဖရုံယိုပါလို့ ချိုချိုလေးနဲ့ အလွန်စားကောင်းပါတယ်။ လုပ်စားကြည့်ရအောင်နော်။

 

ပါဝင်သောပစ္စည်းများ
၁။ အသေးဆုံး သာကူစေ့ – ၂ ခွက်
၂။ ရေ – ၃ ခွက် (သို ့) ၇၂၀ မီလီလီတာ ml
၃။ အုန်းနို ့- ၄၀၀ ml
၄။ နွားနို ့- ၄၀၀ ml
၅။ သကြား – ထမင်းစားဇွန်း ၁၀ ဇွန်း
၆။ ညောင်စေးကျအောင်ကျိုထားသော ကြံသကာရည် – ၁ ခွက် (သို ့) ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း (ကြံသကာကို အရောင်ရင့်ရင့်လေးဟာသုံးရင် အရောင်ပိုလှပါတယ်။)
၇။ ဆား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုုံတပုုံ
၈။ ထောပတ် – ထမင်းစားဇွန်း ၁၀ ဇွန်း
၉။ ဆီ – ထမင်းစားဇွန်း ၅ ဇွန်း
၁၀။ ဘိန်းစေ့ – ထမင်းစားဇွန်း ၃ ဇွန်း
၁၁။ ခြစ်ထားသော အုုန်းသီးဖတ် – ၁ ခွက်
၁၂။ Top သီဟိုုဠ်စေ့ – ၁ ခွက်
၁၃။ ဖရုုံယိုု – ၅ ခုု
(၁ခွက် =240 ml = ရိုုးရိုုးကော်ဖီခွက် ၁ ခွက် = ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း)
( ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း = 1 tablespoon= 15ml)
(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း = 1 teaspoon= 5 ml)

 

ပြုလုပ်နည်း
၁။ သာကူစေ့ကိုုရေဆေးပြီးရေစစ်ထားပါ။ Top သီဟိုုဠ်စေ့ကိုု အတုုံးအသးလေးတွေဖြစ်သွားအောင် အနည်းငယ်ထောင်းပေးပါ။ ဖရုုံယိုုကိုု အတုုံးအသေးလေးတွေတုုံးထားပါ။
၂။ အိုုးကြီးကြီးတခုုထဲမှာ ရေ၊ အုုန်းနိုု ့၊နွားနိုု ့၊ဆား၊ ဆီတိုု ့ကိုုထည့်ပြီးပွက်လာအောင်တည်ပါ။ ပွက်လာလျှင် သာကူကိုုထည့်ရျ် အဆက်မပျက်မွှေပေးပါ။
၃။ မွှေနေပြီး ၃ မိနစ်လောက်နေလျှင် သကြား၊ ကြံသကာရည်တိုု ့ကိုုထည့်ပါ။ ထိုု ့နောက်ထောပတ်၊ Top သီဟိုုဠ်စေ့၊ အုုန်းသီးဖတ်တိုု့ကိုု ထည့်ပြီး အဆက်မပျက် ဆီပြန်လာသည်အထိမွှေပေးပါ။
၄။ ဆီပြန်လာလျှင် ဘိန်းစေ့နှင့် ဖရုုံယိုုတိုု့ကိုုထည့်မွှေပါ။ (ဘိန်းစေ့ကိုုအပေါ်ကဖြူးမည်ဆိုုလျှင်တော့ နောက်ဆုုံးဘန်းထဲကိုုထည့်ပြီးမှအပေါ်ကဖြူးပါ။) ရေမကျန်တော့ပဲ ဆီပြန်ပြီးလုုံးလာလျှင် မီးဖိုုပေါ်မှချရျ် ဘန်းထဲထည့်အအေးခံပါ။

၅။ အေးသွားလျှင် ကြိုက်နှစ်သက်ရာ အရွယ်အစားလှီးရျ် သုုံးဆောင်နိုု်င်ပါပြီရှင်။

 

Source From Ei San Homemade Inspiration