Home » Knowledge » အရသာေရြးတဲ့ သူမ်ားေတာင္ ၾကိဳက္သြားေစမယ့္ မႏၱေလး ပဲငပိေကာ္ရည္ထမင္းေပါင္း

အရသာေရြးတဲ့ သူမ်ားေတာင္ ၾကိဳက္သြားေစမယ့္ မႏၱေလး ပဲငပိေကာ္ရည္ထမင္းေပါင္း

အရသာေရြးတဲ့ သူမ်ားေတာင္ ၾကိဳက္သြားေစမယ့္ မႏၱေလး ပဲငပိေကာ္ရည္ထမင္းေပါင္း

Zawgyi Font

 

မႏၱေလး ထမင္းေပါင္းေတြထဲက တမ်ိဳးပါ။ တခ်ိဳ ့ဆိုင္ေတြမွာ ရပါတယ္။ အိစံကေတာ့ အနီေရာင္နဲ ့မႏၱေလး ထမင္းေပါင္းထက္ အခု ေကာ္ရည္ထမင္းေပါင္းကို ပိုၾကိဳက္ပါတယ္။ စားရတာ စိုစိုေလးနဲ ့အရမ္းကို အရသာရွိပါတယ္။ အစာပလာကေတာ့ အျခား မႏၱေလး ထမင္းေပါင္းေတြလိုပါပဲ။ ေကာ္ရည္လုပ္နည္းပဲ အေရးၾကီးတာပါ။ ေကာ္ရည္လုပ္နည္းကလဲ လြယ္တာမို ့လုပ္စားၾကည့္ၾကေနာ္။
Image may contain: food

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

၁။ ၀က္သားအစုံ (၀က္သုုံးထပ္သားကင္၊ ၀က္သားကင္၊ ၀က္နံကင္၊ ၀က္ေခါက္၊ ၀က္အသဲ၊ ၀က္စအုေၾကာ္)
၂။ ေျမပဲေၾကာ္
၃။ ေရ – ၂ ခြက္ခဲြ
၄။ ပဲငပိ အခ်ိဳ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ ခရုဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၆။ ပဲငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ သၾကား – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၈။ ေကာ္မွဳန္ ့(သို ့) ေျပာင္းဖူးမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း ေမာက္ေမာက္
၉။ ၾကာညိုု ့(သို ့) ပဲငံျပာရည္အပစ္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၀။ ဆီ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္

( ၁ ခြက္ = 240ml = ၇ိုုး၇ိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ေကာ္ရည္ျပဳလုပ္နည္း (၃ ပြဲ (သို ့) ၄ ပြဲစာအတြက္)

 

၁။ ေကာ္ရည္ျပဳလုပ္မည့္ အိုးထဲကို ဆီထည့္ျပီး ပူလာလွ်င္ ပဲငပိထည့္ရ်္ ေမႊးလာေအာင္ ခနဆီသတ္ပါ။ (၁ မိနစ္ခန္ ့)
၂။ ထို ့ေနာက္ ေရ ၂ ခြက္ထည့္ပါ။ ခရုဆီ၊သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္၊ၾကာညိုု ့တို ့ကို ထည့္ပါ။
၃။ ေကာ္မႈန္ ့ကို ေရခြက္ တ၀က္နဲ ့ေကာ္မွဳန္ ့အရည္ေပ်ာ္သည္အထိ ေဖ်ာ္ပါ။ ထို ့ေနာက္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္ရည္ကို ထည့္ပါ။
၄။ အိုးထဲတြင္ အရည္မ်ားပြက္လာျပီး ပစ္လာလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်ျပီး ထမင္းေပါင္း ျပင္ရန္အတြက္ အသင့္ျဖစ္ပါျပီ။
၅။ ထမင္းေပါင္းကို ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ ၀က္သားအစုံထည့္၊ ေျမပဲေၾကာ္ထည့္၊ ပဲငပိေကာ္ရည္ ဟင္းခတ္ေသာဇြန္းၾကီး ၂ ဇြန္း ထည့္ရ်္ ျပဳလုပ္နိုုင္ပါသည္။

 

 

 

 

Unicode FontUnicode Font
မန္တလေး ထမင်းပေါင်းတွေထဲက တမျိုးပါ။ တချို ့ဆိုင်တွေမှာ ရပါတယ်။ အိစံကတော့ အနီရောင်နဲ ့မန္တလေး ထမင်းပေါင်းထက် အခု ကော်ရည်ထမင်းပေါင်းကို ပိုကြိုက်ပါတယ်။ စားရတာ စိုစိုလေးနဲ ့အရမ်းကို အရသာရှိပါတယ်။ အစာပလာကတော့ အခြား မန္တလေး ထမင်းပေါင်းတွေလိုပါပဲ။ ကော်ရည်လုပ်နည်းပဲ အရေးကြီးတာပါ။ ကော်ရည်လုပ်နည်းကလဲ လွယ်တာမို ့လုပ်စားကြည့်ကြနော်။
ပါဝင်သောပစ္စည်းများ
၁။ ဝက်သားအစုံ (ဝက်သုုံးထပ်သားကင်၊ ဝက်သားကင်၊ ဝက်နံကင်၊ ဝက်ခေါက်၊ ဝက်အသဲ၊ ဝက်စအုကြော်)၂။ မြေပဲကြော် ၃။ ရေ – ၂ ခွက်ခွဲ၄။ ပဲငပိ အချို – ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း၅။ ခရုဆီ – ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း၆။ ပဲငံပြာရည် – ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း ၇။ သကြား – ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း ခွဲ၈။ ကော်မှုန် ့(သို ့) ပြောင်းဖူးမှုန် ့- လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၃ ဇွန်း မောက်မောက်၉။ ကြာညိုု ့(သို ့) ပဲငံပြာရည်အပစ် – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ ဝက်၁၀။ ဆီ – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ ဝက်
( ၁ ခွက် = 240ml = ၇ိုုးရိုုးကော်ဖီခွက် ၁ ခွက် = ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း)( ထမင်းစားဇွန်း = 1 tablespoon = 15 ml)(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml)

ကော်ရည်ပြုလုပ်နည်း (၃ ပွဲ (သို ့) ၄ ပွဲစာအတွက်)

၁။ ကော်ရည်ပြုလုပ်မည့် အိုးထဲကို ဆီထည့်ပြီး ပူလာလျှင် ပဲငပိထည့်ရျ် မွှေးလာအောင် ခနဆီသတ်ပါ။ (၁ မိနစ်ခန် ့)၂။ ထို ့နောက် ရေ ၂ ခွက်ထည့်ပါ။ ခရုဆီ၊သကြား၊ ပဲငံပြာရည်၊ကြာညိုု ့တို ့ကို ထည့်ပါ။၃။ ကော်မှုန် ့ကို ရေခွက် တဝက်နဲ ့ကော်မှုန် ့အရည်ပျော်သည်အထိ ဖျော်ပါ။ ထို ့နောက် ဖျော်ထားသော ကော်ရည်ကို ထည့်ပါ။၄။ အိုးထဲတွင် အရည်များပွက်လာပြီး ပစ်လာလျှင် မီးဖိုပေါ်မှချပြီး ထမင်းပေါင်း ပြင်ရန်အတွက် အသင့်ဖြစ်ပါပြီ။၅။ ထမင်းပေါင်းကို ကြိုက်နှစ်သက်ရာ ဝက်သားအစုံထည့်၊ မြေပဲကြော်ထည့်၊ ပဲငပိကော်ရည် ဟင်းခတ်သောဇွန်းကြီး ၂ ဇွန်း ထည့်ရျ် ပြုလုပ်နိုုင်ပါသည်။

 

Source From Ei San Homemade Inspiration