Home » Knowledge » ဆိတ္သားႏွပ္/ အမဲသားႏွပ္နည္း

ဆိတ္သားႏွပ္/ အမဲသားႏွပ္နည္း

ဆိတ္သားႏွပ္/ အမဲသားႏွပ္နည္း

Zawgyi Font

အခု ဟင္းေလးကေတာ့ ျမန္မာဟင္းၾကိဳက္သူမ်ားအတြက္ အနံ ့ေမႊးေမႊးနဲ ့စားေကာင္းတဲ့ ဆိတ္သားႏွပ္နည္းကို ေရးေပးလိုုက္ပါတယ္။ အခု ဟင္းေလးကလဲ ျမန္မာဟင္းခ်က္ရင္ အရမ္းစားေကာင္းတဲ့ အန္တီကသင္ေပးတဲ့ဟင္းေလးပါ။ အိစံတို ့အိမ္မွာေတာ့ စားေကာင္းလိုု ့ခဏခဏခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။ ခ်က္စားၾကည့္ေနာ္။

Image may contain: food

 

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

 

 

၁။ ဆိတ္သား (သို ့) အမဲသား – ၂၅ က်ပ္သား (သို ့) ၁ ေပါင္

၂။ ၾကက္သြန္နီ – ၁ လုံး (အႏွစ္မ်ားမ်ားၾကိဳက္လွ်င္ ၂ လုံးထည့္ပါ။)

၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၄ မႊာ

၄။ ဂ်င္း – လက္တစ္ဆစ္

၅။ ဆႏြင္း – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံတပုံ

၆။ အေရာင္တင္မွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

၇။ ငရုတ္သီးမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

၈။ မဆလာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ

၉။ သစ္ခ်ပိုးေခါက္ – ၁ ခု

၁၀။ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ – ၁၀ ရြက္

၁၁။ ငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ

၁၂။ သၾကား (သို ့) အခ်ိဳမႈန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

၁၃။ ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း

၁၄။ ရွာလကာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း

 

 

ျပဳလုပ္နည္း

 

 

၁။ ဆိတ္သား (သို ့) အမဲသားကို သန္ ့စင္ေအာင္ေဆးျပီး ရွာလကာရည္ထည့္ရ်္ နယ္ျပီး အနည္းဆုုံး နာရီ၀က္ခန္ ့နွပ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရျဖင့္ ၃ ခါျပန္ေဆးပါ။ (ဆိတ္သားအညွီနံ ့မ်ားေပ်ာက္ပါတယ္။)

၂။ ဂ်င္း ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ျကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။

၃။ သန္ ့စင္ထားေသာ အသားမ်ားထဲကို ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္၊ ငံျပာရည္၊ သၾကားတို ့ကိုထည့္ရ်္ နယ္ျပီး နာရီ၀က္ခန္ ့ႏွပ္ထားပါ။

၄။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္နီမ်ားကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီမ်ား ေရႊ၀ါေရာင္ေျပာင္းလာလွ်င္ ဆႏြင္း၊ အေရာင္တင္မႈန္ ့နွင့္ ငရုုတ္သီးမႈန္ ့၊ သစ္ခ်ပိုုးေခါက္တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။

၅။ ျပီးလွ်င္ နွပ္ထားေသာ အသားမ်ားကိုု ထည့္လုုံးပါ။ အသားမ်ားလုုံးျပီးလွ်င္ ေရကိုု အသားမ်ားျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီးတည္ထားပါ။

၆။ ဆီလည္ေရလည္ အေနအထားတြင္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္မ်ားကိုုထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အသားႏူးမႏူးကိုုၾကည့္ရ်္ မႏူးေသးလွ်င္ ေရထက္ထည့္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ဆီျပန္လာသည္အထိတည္ပါ။

၇။ ဆီျပန္လာလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွမခ်ခင္ မဆလာထည့္ျပီးေမႊပါ။ ထိုု ့ေနာက္မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။

၈။ အနံ ့ေမႊးေမႊးနဲ ့အရသာအလြန္ရွိတဲ့ ဆိတ္သားနွပ္ဟင္းကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီရွင္။

 

 

 

Unicode Font

အခု ဟင်းလေးကတော့ မြန်မာဟင်းကြိုက်သူများအတွက် အနံ ့မွှေးမွှေးနဲ ့စားကောင်းတဲ့ ဆိတ်သားနှပ်နည်းကို ရေးပေးလိုုက်ပါတယ်။ အခု ဟင်းလေးကလဲ မြန်မာဟင်းချက်ရင် အရမ်းစားကောင်းတဲ့ အန်တီကသင်ပေးတဲ့ဟင်းလေးပါ။ အိစံတို ့အိမ်မှာတော့ စားကောင်းလိုု ့ခဏခဏချက်စားဖြစ်ပါတယ်။ ချက်စားကြည့်နော်။

 

ပါဝင်သောပစ္စည်းများ

 

၁။ ဆိတ်သား (သို ့) အမဲသား – ၂၅ ကျပ်သား (သို ့) ၁ ပေါင်

၂။ ကြက်သွန်နီ – ၁ လုံး (အနှစ်များများကြိုက်လျှင် ၂ လုံးထည့်ပါ။)

၃။ ကြက်သွန်ဖြူ – ၄ မွှာ

၄။ ဂျင်း – လက်တစ်ဆစ်

၅။ ဆနွင်း – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတပုံ

၆။ အရောင်တင်မှုန် ့- လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

၇။ ငရုတ်သီးမှုန် ့- လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

၈။ မဆလာ – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်းခွဲ

၉။ သစ်ချပိုးခေါက် – ၁ ခု

၁၀။ ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက် – ၁၀ ရွက်

၁၁။ ငံပြာရည် – ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း ခွဲ

၁၂။ သကြား (သို ့) အချိုမှုန် ့- လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

၁၃။ ဆီ – ထမင်းစားဇွန်း ၅ ဇွန်း

၁၄။ ရှာလကာရည် – ထမင်းစားဇွန်း ၃ ဇွန်း

 

ပြုလုပ်နည်း

 

၁။ ဆိတ်သား (သို ့) အမဲသားကို သန် ့စင်အောင်ဆေးပြီး ရှာလကာရည်ထည့်ရျ် နယ်ပြီး အနည်းဆုုံး နာရီဝက်ခန် ့နှပ်ထားပါ။ ပြီးလျှင် ရေဖြင့် ၃ ခါပြန်ဆေးပါ။ (ဆိတ်သားအညှီနံ ့များပျောက်ပါတယ်။)

၂။ ဂျင်း နှင့် ကြက်သွန်ဖြူကို ညက်နေအောင်ထောင်းထားပါ။ ကြက်သွန်နီကို ပါးပါးလှီးထားပါ။

၃။ သန် ့စင်ထားသော အသားများထဲကို ထောင်းထားသော ဂျင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ ထည့်၊ ငံပြာရည်၊ သကြားတို ့ကိုထည့်ရျ် နယ်ပြီး နာရီဝက်ခန် ့နှပ်ထားပါ။

၄။ ဒယ်အိုုးတခုုထဲတွင် ဆီထည့်၊ ဆီပူလာလျှင် ကြက်သွန်နီများကိုထည့်ကြော်ပါ။ ကြက်သွန်နီများ ရွှေဝါရောင်ပြောင်းလာလျှင် ဆနွင်း၊ အရောင်တင်မှုန် ့နှင့် ငရုုတ်သီးမှုန် ့၊ သစ်ချပိုုးခေါက်တိုု ့ကိုုထည့်ရျ် ဆီသတ်ပါ။

၅။ ပြီးလျှင် နှပ်ထားသော အသားများကိုု ထည့်လုုံးပါ။ အသားများလုုံးပြီးလျှင် ရေကိုု အသားများမြုပ်အောင်ထည့်ပြီးတည်ထားပါ။

၆။ ဆီလည်ရေလည် အနေအထားတွင် ပျဉ်းတော်သိမ်းရွက်များကိုုထည့်ပါ။ ပြီးလျှင် အသားနူးမနူးကိုုကြည့်ရျ် မနူးသေးလျှင် ရေထက်ထည့်ပါ။ ထိုု ့နောက် ဆီပြန်လာသည်အထိတည်ပါ။

၇။ ဆီပြန်လာလျှင် မီးဖိုုပေါ်မှမချခင် မဆလာထည့်ပြီးမွှေပါ။ ထိုု ့နောက်မီးဖိုုပေါ်မှချပါ။

၈။ အနံ ့မွှေးမွှေးနဲ ့အရသာအလွန်ရှိတဲ့ ဆိတ်သားနှပ်ဟင်းကိုု သုုံးဆောင်နိုုင်ပါပြီရှင်။

 

 

Source From Ei San Homemade Inspiration