Home » Knowledge » အနံ႕ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ ေသာက္လို႕ အရမ္းေကာင္းတဲ့ ၾကက္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္

အနံ႕ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ ေသာက္လို႕ အရမ္းေကာင္းတဲ့ ၾကက္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္

အနံ႕ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ ေသာက္လို႕ အရမ္းေကာင္းတဲ့ ၾကက္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္

Zawgyi Font

ၾကက္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္ကေတာ့ အိစံအရမ္းၾကိဳက္တဲ့အစာေတြထဲက တခုပါပဲ။ ၾကက္ေျခေထာက္ကိုက္ရတာလဲ ဘယ္လိုအရသာရွိမွန္းကို မသိဘူး။ ဟင္းရည္ေလးကလဲ ေမႊးေမႊးေလးနဲ ့ေသာက္လို ့ေကာင္းမွေကာင္း။ ဒီလိုမ်ိဳး အနံ ့ေမႊးေမႊး ေသာက္လို ့ေကာင္းျပီး စားလို ့လဲေကာင္းတဲ ့ၾကက္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္ကို လုပ္စားရေအာင္ေနာ္။

Image may contain: food

 

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား

 

 

၁။ ၾကက္ေျခေထာက္ – ၅၀ သား (သို ့) ၂ ေပါင္

၂။ နံနတ္ပြင့္ – ၂ ခု

၃။ နံနံပင္အရိုုး – ၁၀ ခု

၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃ မႊာ

၅။ ၾကက္သားမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

၆။ ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

၇။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း

၈။ ခရုဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း

၉။ သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

၁၀။ ရွာလကာရည္ (vinegar) – ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း

၁၁။ ဂ်င္း – လက္တဆစ္

၁၂။ ငရုုတ္ေကာင္း – အနည္းငယ္

၁၃။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျမိတ္ – အနည္းငယ္

( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)

(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

 

 

ျပဳလုပ္နည္း

 

 

၁။ ဂ်င္းကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓါးျပားရိုက္ထားပါ။

၂။ အိုုးၾကီးၾကီးတခုုထဲကိုု ေရမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆူလာေအာင္တည္ထားပါ။

၃။ ေရေႏြးအိုုး တည္ထားတုုံးမွာ ျကက္ေျခေထာက္ရဲ ့ေျခသည္းမ်ားကိုု ကပ္ေက်းျဖင့္ ညွပ္ရ်္ သန္ ့စင္ထားပါ။

၄။ ေရေႏြးအိုုးပြက္လာလွ်င္ ရွာလကာရည္ႏွင့္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ဂ်င္းတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ၅ မိနစ္ခန္ ့တည္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ သန္ ့စင္ထားေသာ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုု အိုုးထဲထည့္ရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုု အိုုးထဲတြင္ ၁၀ မိနစ္ခန္ ့ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေအးျဖင့္ ျပန္ေဆးပါ။ (တခ်ိဳ ့ျကက္ေျခေထာက္ေတြက အနံ ့နံတတ္လိုု ့မနံေအာင္လုုပ္တာပါ။)

၅။ ဟင္းရည္လုုပ္မည့္အိုုးထဲကိုု ေရမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူလာလွ်င္ ဓါးျပားရိုုက္ထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ နံနတ္ပြင့္၊ နံနံပင္အရိုုးတိုု ့ကိုုထည့္ပါ။ ၅ မိနစ္ေလာက္ေနလွ်င္ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုုထည့္ပါ။ ဆား၊ ျကက္သားမွဳန္ ့၊ သျကား၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ျကက္ေျခေထာက္မ်ား နူးအိလာသည္အထိတည္ပါ။ ေရေလ်ာ့သြားလွ်င္ ထပ္ထပ္ျဖည့္ေပးပါ။(၁ နာရီမွ ၂ နာရီေလာက္ထိျကာတတ္ပါတယ္။)

၆။ ျကက္ေျခေထာက္မ်ား နူးအိလာလွ်င္ ခရုုဆီကိုုထည့္၇်္ အသာေလးေမႊပါ။ အေပါ့အငံျမည္း၇်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။

၇။ ျကက္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္ကိုု ငရုုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့ႏွင့္ ျကက္သြန္ျမိတ္ေလးျဖဴးျပီး သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီရွင္။

 

 

 

Unicode Font

ကြက်ခြေထောက်စွပ်ပြုတ်ကတော့ အိစံအရမ်းကြိုက်တဲ့အစာတွေထဲက တခုပါပဲ။ ကြက်ခြေထောက်ကိုက်ရတာလဲ ဘယ်လိုအရသာရှိမှန်းကို မသိဘူး။ ဟင်းရည်လေးကလဲ မွှေးမွှေးလေးနဲ ့သောက်လို ့ကောင်းမှကောင်း။ ဒီလိုမျိုး အနံ ့မွှေးမွှေး သောက်လို ့ကောင်းပြီး စားလို ့လဲကောင်းတဲ ့ကြက်ခြေထောက်စွပ်ပြုတ်ကို လုပ်စားရအောင်နော်။

 

ပါဝင်သောပစ္စည်းများ

 

၁။ ကြက်ခြေထောက် – ၅၀ သား (သို ့) ၂ ပေါင်

၂။ နံနတ်ပွင့် – ၂ ခု

၃။ နံနံပင်အရိုုး – ၁၀ ခု

၄။ ကြက်သွန်ဖြူ – ၃ မွှာ

၅။ ကြက်သားမှုန် ့- လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

၆။ ဆား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

၇။ ပဲငံပြာရည်အကျဲ – ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း

၈။ ခရုဆီ – ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း

၉။ သကြား – လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

၁၀။ ရှာလကာရည် (vinegar) – ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်း

၁၁။ ဂျင်း – လက်တဆစ်

၁၂။ ငရုုတ်ကောင်း – အနည်းငယ်

၁၃။ ပါးပါးလှီးထားသော ကြက်သွန်မြိတ် – အနည်းငယ်

( ထမင်းစားဇွန်း = 1 tablespoon = 15 ml)

(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml)

 

ပြုလုပ်နည်း

 

၁။ ဂျင်းကို ပါးပါးလှီးထားပါ။ ကြက်သွန်ဖြူကို ဓါးပြားရိုက်ထားပါ။

၂။ အိုုးကြီးကြီးတခုုထဲကိုု ရေများများထည့်ပြီး ဆူလာအောင်တည်ထားပါ။

၃။ ရေနွေးအိုုး တည်ထားတုုံးမှာ ကြက်ခြေထောက်ရဲ ့ခြေသည်းများကိုု ကပ်ကျေးဖြင့် ညှပ်ရျ် သန် ့စင်ထားပါ။

၄။ ရေနွေးအိုုးပွက်လာလျှင် ရှာလကာရည်နှင့် ပါးပါးလှီးထားသော ဂျင်းတိုု ့ကိုုထည့်ရျ် ၅ မိနစ်ခန် ့တည်ထားပါ။ ပြီးလျှင် သန် ့စင်ထားသော ကြက်ခြေထောက်များကိုု အိုုးထဲထည့်ရျ် မီးဖိုုပေါ်မှချပါ။ ကြက်ခြေထောက်များကိုု အိုုးထဲတွင် ၁၀ မိနစ်ခန် ့ထားပါ။ ပြီးလျှင် ရေအေးဖြင့် ပြန်ဆေးပါ။ (တချို ့ကြက်ခြေထောက်တွေက အနံ ့နံတတ်လိုု ့မနံအောင်လုုပ်တာပါ။)

၅။ ဟင်းရည်လုုပ်မည့်အိုုးထဲကိုု ရေများများထည့်ပြီး ဆူအောင်တည်ပါ။ ဆူလာလျှင် ဓါးပြားရိုုက်ထားသော ကြက်သွန်ဖြူ နှင့် နံနတ်ပွင့်၊ နံနံပင်အရိုုးတိုု ့ကိုုထည့်ပါ။ ၅ မိနစ်လောက်နေလျှင် ကြက်ခြေထောက်များကိုုထည့်ပါ။ ဆား၊ ကြက်သားမှုန် ့၊ သကြား၊ ပဲငံပြာရည်အကျဲတိုု ့ကိုုထည့်ရျ် ကြက်ခြေထောက်များ နူးအိလာသည်အထိတည်ပါ။ ရေလျော့သွားလျှင် ထပ်ထပ်ဖြည့်ပေးပါ။(၁ နာရီမှ ၂ နာရီလောက်ထိကြာတတ်ပါတယ်။)

၆။ ကြက်ခြေထောက်များ နူးအိလာလျှင် ခရုုဆီကိုုထည့်ရျ် အသာလေးမွှေပါ။ အပေါ့အငံမြည်းရျ် မီးဖိုုပေါ်မှချပါ။

၇။ ကြက်ခြေထောက်စွပ်ပြုတ်ကိုု ငရုုတ်ကောင်းမှုန် ့နှင့် ကြက်သွန်မြိတ်လေးဖြူးပြီး သုုံးဆောင်နိုုင်ပါပြီရှင်။

 

 

Source From Ei San Homemade Inspiration