Home » Gallery » Health » ဗိုက္ေခါက္အဆီခ်မ်ားလို႔ အဆီခ်ခ်င္သူ႔မ်ားကို ဘာေတြလုပ္ေဆာင္သင့္လဲဆိုတာကို ေဖာ္ၿပလိုက္ပါတယ္….

ဗိုက္ေခါက္အဆီခ်မ်ားလို႔ အဆီခ်ခ်င္သူ႔မ်ားကို ဘာေတြလုပ္ေဆာင္သင့္လဲဆိုတာကို ေဖာ္ၿပလိုက္ပါတယ္….

ဗိုက္ေခါက္အဆီခ်မ်ားလို႔ အဆီခ်ခ်င္သူ႔မ်ားကို ဘာေတြလုပ္ေဆာင္သင့္လဲဆိုတာကို ေဖာ္ၿပလိုက္ပါတယ္….

<<< Zawgyi ၿဖင္႔ဖတ္ရန္ >>>

အလြယ္ဆံုး ဗိုက္ေခါက္အဆီခ်နည္းျဖစ္ပါတယ္။ ဒီနည္းက မလိုအပ္တဲ့ အဆီပိုဖယ္ရွားတဲ့နည္း( detox)လည္း ျဖစ္တယ္။ detox လုပ္ဖို႔ ေရေႏြးနဲ႔ ေရွာက္သီးတလံုးပဲလိုပါတယ္။တကယ္ေတာ့ ဝမ္းတြင္း၊အူထဲမွာ အဆိပ္အေတာက္၊အဆီခဲေလးေတြ ပံုမွန္အားျဖင့္ ရွိေနတတ္တယ္။ အဲဒါေလးေတြက ဘာမွမဟုတ္ေပမယ့္ လူကိုဒုကၡေပးတတ္တယ္။ အထူးသျဖင့္ ေရခဲေရအၿမဲေသာက္သူေတြမွာ ပိုေတြ႕ရတယ္။ အဆီေလးေတြခဲၿပီး အူလမ္းကိုပိတ္ရင္ အာဟာရ စုပ္ယူမႈကို တားဆီပါသတဲ့။အဲလိုမျဖစ္ေအာင္ အူလမ္းေၾကာင္းမွာရွိတဲ့ အဆိပ္အေတာက္၊အဆီခဲေတြကို ဖယ္ရွားေပးရတယ္။

ေလ့လာမႈေတြအရ မနက္အိပ္ရာထမွာ ရုိးရုိုးေရေႏြး(လက္ဖက္ေျခာက္မပါ) ေသာက္ျခင္းက က်န္းမာေရးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္တာ ေတြ႕ရတယ္။အစာအိမ္ကို စတင္ႏိႈးဆြေပးျပီး အူလမ္းေၾကာင္းကုိ အသက္ဝင္ေစတယ္။ တေန႕တာအစာေျခဖုိ႕အတြက္ အေျခခံေကာင္းတခုျဖစ္တယ္လို႕ ယူဆၾကတယ္။အူလႈပ္ရွားမႈကို ျဖစ္ေစျပီး အစာေခ်စနစ္ကို အားေပးလို႕ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ျပီး ျဖစ္တယ္။ တခ်ိဳ့ကလည္း အာနိသင္ပိုေကာင္းေအာင္ ပိုလီဖီေနာ(polyphenol)ၾကြယ္ဝတဲ့ ေရွာက္သီးကို မနက္ေစာေစာ အိပ္ရာထမွာ ေရေႏြးထဲစိမ္ျပီး ေသာက္ၾကတယ္။ ေရွာက္သီးရဲ႕ အာနိသင္ေၾကာင့္ အနံ႔၊အရသာေကာင္းမြန္တဲ့ ေရေႏြးကို ျဖစ္ေပၚေစတယ္။ ပိုေကာင္းတာက ေရွာက္သီးမွာပါဝင္တဲ့ ပက္တင္(pectin)အမွ်င္ဓာတ္က ဝမ္းမွန္ေစတယ္။ အူလမ္းေၾကာင္းမွာရွိတဲ့ အစာေဟာင္းေတြကို စြန္႕ထုတ္ေပးတယ္။ အဆီပိုေတြကိုလည္း က်ဆင္းေစတယ္။

တခ်ိဳ႕ကလည္း ေရွာက္သီးေနရာမွာ သံပုရာသီးကုိ သံုးတယ္။ အလ်ဥ္းသင့္လို႕ ေဖာ္ျပရရင္ သံပုရာသီးနဲ႕ ေရွာက္သီးမွာ ကြာျခားခ်က္ေလးေတြ ရွိတယ္။ ပံုစံကို ၾကည့္ရင္ ေယဘုယ်ခြဲနိုင္တယ္။ သံပုရာက အလံုးေသးျပီး ဝုိင္းတယ္။ အေရာင္က အစိမ္းေရာင္ ရွိတယ္။ ေရွာက္သီးကေတာ့ ဘဲဥပံုျဖစ္ျပီး အဝါေရာင္ ျဖစ္တယ္။ ဒီထဲမွာ သံပုရာသီးက ပိုခ်ဥ္ျပီး အက္ဆစ္ဓာတ္ကဲတယ္။ ေရွာက္သီးကေတာ့ နည္းနည္းပိုခါးတယ္။ ဒါေပမယ့္ ရင့္မွည့္လာရင္ ပိုဝါျပီး ခ်ိဳလာတယ္။ ေရထဲကို စိမ္ၾကည့္ရင္ သိပ္သည္းဆပိုမ်ားတဲ့ သံပုရာသီးက ေအာက္ကို နွစ္ျမႈပ္သြားမယ္။သိပ္သည္းဆသိပ္မမ်ားတဲ့ ေရွာက္သီးကေတာ့ ေရေပၚမွာ ေပၚေလာေပၚေနတာ ေတြ႕ရတယ္။ ဒါက သံပုရာသီးလား၊ေရွာက္သီးလား အလြယ္ကူဆံုး ခြဲျခားတဲ့နည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေရေႏြးေသာက္တဲ့အခါ ေရွာက္သီး(သို႕)သံပုရာသီး တညလံုးစိမ္ထားျပီးသား ေရေႏြးထက္ ေလာေလာလတ္လတ္စိမ္ထားတဲ့ ေရေႏြးခပ္ပူပူကို ပိုေသာက္သင့္တယ္။ ေသာက္တဲ့အခါ အေငြ႕တေထာင္းေထာင္းထေနတဲ့ ေရေႏြးထက္ အသင့္အတင့္ပူတဲ့ ေရေႏြးမ်ိဳးက ပါးစပ္၊အစာမ်ိဳျပြန္နဲ႕ အစာအိမ္လမ္းေၾကာင္း ထိခိုက္မႈကို ကာကြယ္ရာေရာက္တယ္။

ဒီနည္းက ပံုမွန္အားျဖင့္ လူတိုင္းနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ အေမးမ်ားတဲ့ေမးခြန္းတခုရွိတယ္။ သံပုရာသီးက အစာအိမ္သမားနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါ့မလားတဲ့။ ပံုမွန္အားျဖင့္ သင့္ေတာ္တယ္လို႔ ေျဖပါရေစ။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ေရွာက္သီးသေဘာက အက္ဆစ္ဓာတ္ကဲေပမယ့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္သြားရင္ အယ္လ္ကာလီေျပာင္းသြားလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အစာအိမ္နာျဖစ္ေနစဥ္၊ ဗိုက္နာေနစဥ္ လံုးဝမေသာက္သင့္ပါ။ ပိုဆိုးလာႏိုင္တယ္။ တခ်ိဳ႕ အူပါးမွာ စိုးရိမ္သူေတြလည္း ရွိတယ္။ အဲေလာက္ႀကီး မဆိုးရိမ္ပါနဲ႔။ ဘာ့ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ႏွစ္ခ်ီဆြဲေသာက္ဖို႔ မလိုအပ္လို႔ပါ။ ႏွစ္ပတ္ခန္႔ ေသာက္သံုးတာနဲ႔ အသားေရၾကည္လင္လာၿပီး တလခန္႔အၾကာမွာ အဆီပိုေတြ ကင္းစင္လာလိမ့္မယ္။

ျပဳလုပ္နည္း
အရင္ဆံုးေရွာက္သီးတလံုးကိုယူျပီး ခလယ္က ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ။ တခ်ိဳ႕က ပါးပါးေလးလွီးတယ္။ ၿပီးရင္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲထည့္ျပီး မိနစ္(၂၀ ) ခန္႕ နွပ္ထားပါ။ျပီးရင္ ႀကက္သြန္ျဖဴ(၃)စိတ္ကို အစိမ္းလိုက္ ဝါးစားပါ။ ေစာေစာက နွပ္ထားတဲ့ ေရွာက္သီးျခမ္းေရေႏြးဆက္ေသာက္ပါ။ ေရွာက္သီးေနရာမွာ သံပုရာသီးသံုးႏိုင္တယ္။ မနက္ေစာေစာအိပ္ရာထ ဘာဆိုဘာမွမစားခငိေသာက္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ေနာက္တနည္းက သံပုရာတျခမ္း၊ သခြားသီးစိတ္(၅)စိတ္၊ ဂ်င္းတက္ေသးတခု၊ ပူစီနံ နဲနဲကို ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူ(300ml)ထဲ ေရာသမျပီး နွပ္ထားပါ၊ မိနစ္(၂၀)ေနရင္ စတင္ေသာက္သံုးပါ။ တလအတြင္း ဗိုက္ေခါက္ အဆီပိုေတြကို ဖယ္ရွာႏုိင္ပါတယ္။

<<< Unicode ဖွငျ့ဖတျရနျ >>>

အလှယျဆုံး ဗိုကျခေါကျအဆီခနြညျးဖွစျပါတယျ။ ဒီနညျးက မလိုအပျတဲ့ အဆီပိုဖယျရှားတဲ့နညျး( detox)လညျး ဖွစျတယျ။ detox လုပျဖို့ ရနှေေးနဲ့ ရှောကျသီးတလုံးပဲလိုပါတယျ။တကယျတော့ ဝမျးတှငျး၊အူထဲမှာ အဆိပျအတောကျ၊အဆီခဲလေးတှေ ပုံမှနျအားဖွငျ့ ရှိနတေတျတယျ။ အဲဒါလေးတှကေ ဘာမှမဟုတျပမေယျ့ လူကိုဒုက်ခပေးတတျတယျ။ အထူးသဖွငျ့ ရခေဲရအေမွဲသောကျသူတှမှော ပိုတှေ့ရတယျ။ အဆီလေးတှခေဲပွီး အူလမျးကိုပိတျရငျ အာဟာရ စုပျယူမှုကို တားဆီပါသတဲ့။အဲလိုမဖွစျအောငျ အူလမျးကွောငျးမှာရှိတဲ့ အဆိပျအတောကျ၊အဆီခဲတှကေို ဖယျရှားပေးရတယျ။

 

လေ့လာမှုတှအေရ မနကျအိပျရာထမှာ ရိုးရိုုးရနှေေး(လကျဖကျခွောကျမပါ) သောကျခွငျးက ကနြျးမာရေးအတှကျ အထူးကောငျးမှနျတာ တှေ့ရတယျ။အစာအိမျကို စတငျနှိုးဆှပေးပွီး အူလမျးကွောငျးကို အသကျဝငျစတေယျ။ တနေ့တာအစာခွဖေို့အတှကျ အခွခေံကောငျးတခုဖွစျတယျလို့ ယူဆကွတယျ။အူလှုပျရှားမှုကို ဖွစျစပွေီး အစာခြစေနစျကို အားပေးလို့ ဝမျးခြုပျခွငျးကို ကာကှယျပွီး ဖွစျတယျ။ တခြို့ကလညျး အာနိသငျပိုကောငျးအောငျ ပိုလီဖီနော(polyphenol)ကွှယျဝတဲ့ ရှောကျသီးကို မနကျစောစော အိပျရာထမှာ ရနှေေးထဲစိမျပွီး သောကျကွတယျ။ ရှောကျသီးရဲ့ အာနိသငျကွောငျ့ အနံ့၊အရသာကောငျးမှနျတဲ့ ရနှေေးကို ဖွစျပေါျစတေယျ။ ပိုကောငျးတာက ရှောကျသီးမှာပါဝငျတဲ့ ပကျတငျ(pectin)အမြှငျဓာတျက ဝမျးမှနျစတေယျ။ အူလမျးကွောငျးမှာရှိတဲ့ အစာဟောငျးတှကေို စှနျ့ထုတျပေးတယျ။ အဆီပိုတှကေိုလညျး ကဆြငျးစတေယျ။

တခြို့ကလညျး ရှောကျသီးနရောမှာ သံပုရာသီးကို သုံးတယျ။ အလဉြျးသငျ့လို့ ဖောျပွရရငျ သံပုရာသီးနဲ့ ရှောကျသီးမှာ ကှာခွားခကြျလေးတှေ ရှိတယျ။ ပုံစံကို ကွညျ့ရငျ ယဘေုယခြှဲနိုငျတယျ။ သံပုရာက အလုံးသေးပွီး ဝိုငျးတယျ။ အရောငျက အစိမျးရောငျ ရှိတယျ။ ရှောကျသီးကတော့ ဘဲဥပုံဖွစျပွီး အဝါရောငျ ဖွစျတယျ။ ဒီထဲမှာ သံပုရာသီးက ပိုခဉြျပွီး အကျဆစျဓာတျကဲတယျ။ ရှောကျသီးကတော့ နညျးနညျးပိုခါးတယျ။ ဒါပမေယျ့ ရငျ့မှညျ့လာရငျ ပိုဝါပွီး ခြိုလာတယျ။ ရထေဲကို စိမျကွညျ့ရငျ သိပျသညျးဆပိုမြားတဲ့ သံပုရာသီးက အောကျကို နှစျမွှုပျသှားမယျ။သိပျသညျးဆသိပျမမြားတဲ့ ရှောကျသီးကတော့ ရပေေါျမှာ ပေါျလောပေါျနတော တှေ့ရတယျ။ ဒါက သံပုရာသီးလား၊ရှောကျသီးလား အလှယျကူဆုံး ခှဲခွားတဲ့နညျး ဖွစျပါတယျ။ ရနှေေးသောကျတဲ့အခါ ရှောကျသီး(သို့)သံပုရာသီး တညလုံးစိမျထားပွီးသား ရနှေေးထကျ လောလောလတျလတျစိမျထားတဲ့ ရနှေေးခပျပူပူကို ပိုသောကျသငျ့တယျ။ သောကျတဲ့အခါ အငှေ့တထောငျးထောငျးထနတေဲ့ ရနှေေးထကျ အသငျ့အတငျ့ပူတဲ့ ရနှေေးမြိုးက ပါးစပျ၊အစာမြိုပွှနျနဲ့ အစာအိမျလမျးကွောငျး ထိခိုကျမှုကို ကာကှယျရာရောကျတယျ။

ဒီနညျးက ပုံမှနျအားဖွငျ့ လူတိုငျးနဲ့ သငျ့တောျပါတယျ။ အမေးမြားတဲ့မေးခှနျးတခုရှိတယျ။ သံပုရာသီးက အစာအိမျသမားနဲ့ သငျ့တောျပါ့မလားတဲ့။ ပုံမှနျအားဖွငျ့ သငျ့တောျတယျလို့ ဖွပေါရစေ။ ဘာ့ကွောငျ့လဲဆိုတော့ ရှောကျသီးသဘောက အကျဆစျဓာတျကဲပမေယျ့ ခန်ဓာကိုယျထဲရောကျသှားရငျ အယျလျကာလီပွောငျးသှားလို့ ဖွစျပါတယျ။ ဒါပမေယျ့ အစာအိမျနာဖွစျနစေဉျ၊ ဗိုကျနာနစေဉျ လုံးဝမသောကျသငျ့ပါ။ ပိုဆိုးလာနိုငျတယျ။ တခြို့ အူပါးမှာ စိုးရိမျသူတှလေညျး ရှိတယျ။ အဲလောကျကွီး မဆိုးရိမျပါနဲ့။ ဘာ့ကွောငျ့လဲဆိုတော့ နှစျခြီဆှဲသောကျဖို့ မလိုအပျလို့ပါ။ နှစျပတျခနျ့ သောကျသုံးတာနဲ့ အသားရကွေညျလငျလာပွီး တလခနျ့အကွာမှာ အဆီပိုတှေ ကငျးစငျလာလိမျ့မယျ။

ပွုလုပျနညျး

အရငျဆုံးရှောကျသီးတလုံးကိုယူပွီး ခလယျက ထကျခွမျးခွမျးပါ။ တခြို့က ပါးပါးလေးလှီးတယျ။ ပွီးရငျ ရနှေေးပှကျပှကျဆူထဲထညျ့ပွီး မိနစျ(၂၀ ) ခနျ့ နှပျထားပါ။ပွီးရငျ ကွကျသှနျဖွူ(၃)စိတျကို အစိမျးလိုကျ ဝါးစားပါ။ စောစောက နှပျထားတဲ့ ရှောကျသီးခွမျးရနှေေးဆကျသောကျပါ။ ရှောကျသီးနရောမှာ သံပုရာသီးသုံးနိုငျတယျ။ မနကျစောစောအိပျရာထ ဘာဆိုဘာမှမစားခငိသောကျရမှာ ဖွစျပါတယျ။

နောကျတနညျးက သံပုရာတခွမျး၊ သခှားသီးစိတျ(၅)စိတျ၊ ဂငြျးတကျသေးတခု၊ ပူစီနံ နဲနဲကို ရနှေေးပှကျပှကျဆူ(300ml)ထဲ ရောသမပွီး နှပျထားပါ၊ မိနစျ(၂၀)နရေငျ စတငျသောကျသုံးပါ။ တလအတှငျး ဗိုကျခေါကျ အဆီပိုတှကေို ဖယျရှာနိုငျပါတယျ။

Ref : Dietplan